• Konzumácia vajec – ÁNO alebo NIE

      • Napísali Mgr. Hedviga Šľachtová, Mgr. Erika Bobiková, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová, 11. 10. 2019
        Je smutné, že nám chuť na vaječné jedlá ešte stále kazia mätúce výstražné upozornenia: „Pozor na vaječné jedlá, lebo môžu privodiť aj infarkt!“ Ale je to naozaj s tými vajíčkami až také zlé, aby nám tak výrazne kazili chuť a potešenie z vaječných jedál?
      • Ako to je vlastne s tým cholesterolom, je potrebný či nebezpečný?

        Je zaujímavé, že z niečoho ako cholesterol, čo je pre život človeka také dôležité, sme dokázali urobiť priam najväčšieho nepriateľa. Pre každú bunku je cholesterol prakticky nenahraditeľný, lebo má životne dôležité funkcie a uplatňuje sa v mnohých metabolických dejoch. Tvoria sa z neho aj žlčové kyseliny, ktoré pomáhajú tráviť tuky, ale následne sa z čreva resorbuje späť do krvi a pečene, kde sa recykluje znovu na krvný cholesterol. Na druhej strane však vieme, že je aj súčasťou arteriálnych plátov, ktoré upchávajú cievy a vyvolávajú život ohrozujúce srdcovocievne komplikácie. Jednoznačne všetko záleží len na nás – ako s cholesterolom zaobchádzame, ako pokrmy i vajcia pripravujeme. Musíme povedať, že tieto i ďalšie zdravotné komplikácie pripisované cholesterolu sú do veľkej miery falošné, lebo ich nespôsobuje prirodzený cholesterol, ale len ten deformovaný, najmä oxidovaný. Cholesterol je citlivý na oxidáciu, ktorú vyššia teplota ešte urýchľuje. Spôsobuje to negatívnu biochemickú aktivitu. Ak teda živočíšne potraviny, v ktorých sa cholesterol nachádza, pražíme za prístupu vzduchu, cholesterol oxiduje. A práve takýto vytvára zápaly a  upcháva cievy.

        REHABILITÁCIA ZDANLIVÉHO VINNÍKA

        Toto „očistenie nevinného vajíčka“ dáva výbornú šancu ľuďom využiť práve jeho výnimočné výživové a ozdravné vlastnosti. Kvalita vajec sa dá zlepšiť chovom sliepok na zelených rastlinách a na slnku, ale aj ich nedevastačnou nízkotepelnou kulinárskou úpravou.

        VÝŽIVOVÁ HODNOTA

        • Vajce je významná bielkovinová potravina s najvyššou biologickou hodnotou prítomných bielkovín s kompletným profilom esenciálnych aminokyselín.
        • Stráviteľnosť bielka je 97 %, žĺtka 100 %.
        • Vajce uvarené na mäkko po skonzumovaní odchádza zo žalúdka za 1,75 hodiny, uvarené natvrdo alebo ako omeleta po 3 hodinách; najmenej stráviteľné je vajce pražené na slanine, kde v dôsledku vysokých teplôt tuku odchádza zo žalúdka až za 3 – 6 hodín.
        • Jedno vajce obsahuje 6 – 8 g bielkovín, 5 – 7 g tuku, z toho 2 g nasýtených tukov; v žĺtku je asi 150 mg cholesterolu, je dôležitým zdrojom lecitínu (1 – 2 %), ktorý je schopný odbúravať cholesterol z cievnych stien a je aj mozgovým „palivom“.
        • Vajcia z farmárskeho ustajneného chovu obsahujú len 175 mg pre naše zdravie veľmi dôležitých nenasýtených omega-3 mastných kyselín (a veľa omega-6 tukov), zatiaľ čo vajíčka z chovu na pastve až 1700 mg omega-3 v100 g žĺtka.
        • Sú zdrojom vitamínov A, D, E, K, celej skupiny B.
        • Prítomné sú minerály: vápnik, fosfor, draslík, sodík, horčík, železo, zinok, selén, mangán, fluór, jód, bróm, meď, síra.
        • Sýta oranžová farba žĺtka svedčí o kŕmení zeleným krmivom.
        • Vajce skladujeme do teploty 10 C°.

        VAJÍČKA, ČO CHUTIA A SÚ PLNÉ ZDRAVIA

        Čerstvosť vajíčok – čerstvé vajíčko ponorené do vody sa na dne nádoby položí; staršie vajíčko zaujme mierne šikmú vznosnú polohu, staré vajce sa vo vode kolmo vznáša, lebo sa v ňom už vytvorilo dosť plynov, ktoré ho nadnášajú.

        VARENIE VAJÍČOK

        Môžeme ich vkladať do studenej i horúcej vody a potom uvariť. Ak ich opatrne vkladáme do vriacej vody, tak by nemali byť silno schladené, lebo by mohli puknúť. Na mäkko ich varíme asi 6 minút, na tvrdo 10 minút – hneď po uvarení ich ponoríme do studenej vody, aby sa dali ľahšie šúpať. Rýchlosť stuhnutia obsahu vajíčka záleží aj na jeho čerstvosti.

        Z uvedených informácií môžeme jednoznačne povedať, že konzumácia vajíčok je pre zdravie prospešná, ale je potrebné dbať na správnu prípravu vajíčok a jedál z nich.

        Použité zdroje:
        https://urobsisam.zoznam.sk/recepty/su-vajicka-zdrave-alebo-nezdrave
        Foto: isifa/Shutterstock

      • Naspäť na zoznam článkov
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje